הליך פלילי – פירושו כל שלבי הטיפול החוקי באזרחים שלגביהם ישנו חשד כי עברו על החוק על ידי ביצוע מעשים שמסווגים בחוק העונשין הישראלי כעבירה פלילית.
ההליך הפלילי מתחיל בדרך כלל במעצר של חשוד הנתפס "על חם" בביצוע עבירה לכאורה, או בהגשה של תלונה במשטרת ישראל על ידי נפגעי העבירה, מה שמוביל לרוב לזימון החשוד לחקירה משטרתית. ההליך הפלילי עשוי להתקדם לשלבים נוספים אשר במסגרתם כתב אישום מוגש כנגד החשוד ובעקבותיו הוא מזומן לדיון משפטי בבית הדין הפלילי. במסגרת הסקירה שלפניכם נעסוק במאפייניו של ההליך הפלילי, נסקור את שלביו השונים, ונדון בחשיבותו הרבה של סיוע משפטי איכותי בהקשר זה.
מאפייניו של ההליך הפלילי
ההליך הפלילי הוא תהליך שבו מטופלים אזרחי המדינה שנחשדו בביצוע עבירות פליליות על מנת להביאם לדין. עבירות פליליות הן מעשים המוגדרים בחוק העונשין של ישראל בתור פעולות שאסור לבצען על פי החוק וכללי המוסר בישראל, ועל כן עשייתן גוררת סנקציות ועונשים, כתלות בסוג העבירה, אופייה והנסיבות שבהן בוצעה, שמגדירות את חומרתה.
אילו גורמים מעורבים בהליך הפלילי בישראל?
ההליך הפלילי בישראל נחלק ל – 4 יסודות מרכזיים – כאשר בשלב ראשון, נפגש החשוד בגורמי האכיפה במסגרת המעצר ו / או החקירה המשטרתית (בין אם בעקבות הגשת תלונה במשטרה כנגדו או עקב תיק שנפתח כנגדו בעקבות מעצרו בזמן ביצוע עבירה כלשהי). לאחר מכן, אם מוחלט להתקדם בהליך הפלילי, התיק עובר לטיפול הפרקליטות ומוגש כתב אישום כנגד החשוד, בהמשך לכתב האישום – עומד הנאשם לדין בבית משפט פלילי, ובמקרה של הרשעה בדין – הוא בא במגע עם גורמים שונים כחלק מהעונש שגזר עליו בית המשפט. למשל, נאשם שהורשע וגזר דינו כולל עונש מאסר, ירצה אותו בשירות בתי הסוהר. בין לבין, ישנם גורמים שונים שעשויים לקחת חלק בהליך הפלילי בהתאם להוראת בית המשפט ועל פי הצורך. למשל, פקידי סעד הרלוונטים לרוב בתיקים פליליים הנוגעים למקרי אלימות במשפחה. למותר לציין, כי בכל שלב ושלב בהליך הפלילי, מומלץ שאת האדם שמצוי בו ילווה עורך דין פלילי מוסמך שיוכל לכוון אותו להתנהלות נכונה מול הגורמים השונים שעימם הוא צפוי לבוא במגע.
הליך פלילי – כיצד הוא נפתח ואיך הוא מסתיים?
"הליך פלילי" הוא מונח כוללני שמתייחס לכלל הפעולות שמתבצעות על ידי רשויות החוק, האכיפה והמשפט מול אזרח שנחשד בכך שעבר על החוק בישראל. ראשית ההליך הפלילי, היא כאמור במעצרו של האזרח או זימונו לחקירה משטרתית, עקב תלונה שהוגשה כנגדו למשטרה או בעקבות לכידתו בעת ביצוע מעשה שנחשב כעבירה פלילית. ההליך הפלילי מסתיים בדרך כלל בסגירת התיק או בהרשעת הנאשם בדין וקביעת העונש שיוטל עליו בשל מעשיו. ההרשעה בהליך הפלילי מתבצעת בבית משפט פלילי, ולאחריה ישנם השלבים הפוסט משפטיים שקשורים בענישת הנאשם או בשיקומו, כתלות בהחלטת בית המשפט בתיקו.
תחנות היציאה בהליך הפלילי
בהליך הפלילי ישנן מספר צמתים העשויות לשמש כתחנת יציאה שבה יסתיים ההליך. לצורך העניין, ייתכן שהליך פלילי יבוא על סיומו כבר לאחר שהתלונה נפתחה במשטרה, בהינתן היעדר עניין לציבור בתיק שבעקבותיו עולה כי אין טעם להמשיך לשלב החקירה של החשוד. כמו כן, הליך פלילי עשוי לבוא על סיומו גם לאחר שלב החקירה המשטרתית, אם במסגרתה לא נמצאה עילה מספקת להעמדתו של החשוד לדין. בהמשך, אם התיק הועבר להמשך טיפול בפרקליטות או ברשות התביעה לשם העמדת החשוד לדין, ייתכן כי גם שם יוחלט לא להתקדם להגשת כתב אישום מסיבות שונות. מעבר לכך, תמיד ישנה האפשרות כי נאשם יצא זכאי ממשפטו או יסיים את ההליך בהרשעה שתוביל לעונש כלשהו. אולם חשוב לזכור שגם בשלב הזה, לנאשם לרוב תהיה אפשרות לערער על הרשעתו בסעיפי אישום מסוימים או בכולם, וכן כנגד גזר הדין שקבע עבורו בית המשפט, אם הוא סבור כי העונש שנגזר עליו איננו מידתי.
עשרת השלבים העיקריים של הליך פלילי בישראל
בהליך פלילי ישנם עשרה נדבכים עיקריים, שדרכם עשוי לעבור אזרח המעורב בהליך, החל מהרגע שבו הוא נעצר או שהוגשה כנגדו תלונה, ועד לשלב שבו הוא מתחיל לרצות את העונש שגזר עליו בית הדין הפלילי, ככל שהורשע בסעיפי האישום שיוחסו לו.
להלן תיאור ממצה של עשרת השלבים המרכזיים בהליך הפלילי:
- שלב ההגשה של התלונה כנגד האזרח במשטרת ישראל
- שלב החקירה המשטרתית של החשוד
- שלב ההעברה של תיק החקירה לטיפול הפרקליטות
- שלב ההגשה של כתב האישום
- שלב ההליך המשפטי
- שלב הכרעת הדין
- שלב הטיעונים לעונש
- שלב קבלת גזר הדין מבית המשפט
- שלב הערעורים
- שלב ריצוי עונשו של הנאשם
הליך פלילי וחשיבותו הרבה של סיוע משפטי איכותי
כפי שוודאי הבנתם אם הגעתם עד כה, בכל הליך פלילי חשוב ביותר להסתייע בייצוג משפטי איכותי.הייצוג המשפטי של עורך דין פלילי, הוא בגדר זכות המוקנית לכל חשוד ונאשם בפלילים באופן אוטומטי, על פי חוק. גם לנאשם שידו אינה משגת להסתייע בייצוג משפטי ממשרד עורכי דין פרטי, ישנה האפשרות להיות מיוצג בידי עורך דין פלילי מטעם הסנגוריה הציבורית. ייעוץ המסופק בידי עו"ד פלילי מנוסה, מתחילת ההליך הפלילי ולכל אורכו, מקנה לאזרח שהסתבך עם רשויות החוק, שליטה רבה יותר על תוצאותיו של ההליך, בכפוף לנסיבות, כמובן.
כך עו"ד פלילי מוביל יכול לסייע לכם בהליך הפלילי
עם תפקידיו היותר חשובים של עו"ד פלילי, אפשר למנות את המהלכים שהסנגור נוקט לאורך ההליך הפלילי על מנת לנסות למרשו למצות את הזכויות שלו ולסיים את ההליך בהקדם האפשרי. במקרים רבים, הידע והניסיון של עורך הדין מאפשרים לו להציג ראיות, עדויות וקו הגנה שתורם להפחתת העונש שנגזר על הנאשם במשפט. בנוסף, גם בשלב הערעור על העונש שנקבע, מעורבות של עו"ד פלילי מוביל יכולה לחולל הבדל ממשי בתוצאה.